Ketogeen dieet

Ik heb al wel eens een aantal keer gemeld dat ik in Uruguay door anders te gaan eten en anders naar eten te gaan kijken zo’n 8 kilo ben afgevallen. De manier van eten die ik daar heb geleerd, doe ik nog steeds. Heel even heb ik ‘gezondigd’ door hier in Málaga lekker broodjes met kip en zalm en zo te gaan eten. Dat heb ik gemerkt! De broeksriem moest een gaatje verder. Dus terug naar de yoghurt, fruit en noten.

Zit ik net op internet te lezen, blijkt het een naam te hebben! Ik ben ongemerkt kennelijk op een ketogeen-dieet uitgekomen.

Het komt er op neer dat ik geen pasta, rijst en brood meer eet. Koolhydraat arm dus. Daarmee dwing je het lichaam om op een andere verbranding dan koolhydraatverbranding over te gaan en gaat vervolgens vet verbranden. Dat heb ik dus gemerkt. 🙂

Het is géén opoffering! Allerminst. Hoger heb ik nooit gehad. Op één punt zondig ik: ik eet voor het eerst in mijn leven fruit! Ik begin met een glas uitgeperst sinaasappelsap en verder eet van alles wat fruitdingen.

Wat mag je eten tijdens het ketogeen dieet?
Om in ketose te raken en te blijven zou je maximaal 20 tot 40 gram koolhydraten per dag binnen moeten krijgen. Voedingsmiddelen met veel koolhydraten zoals graanproducten vallen daardoor af. Voedingsmiddelen die heel weinig koolhydraten bevatten zijn:

  • Natuurlijke vetten zoals kokosolie, boter en olijfolie
  • Vlees
  • Vis
  • Gevogelte
  • Kaas
  • Eieren
  • Volle zuivelproducten
  • Noten, zoals macadamia en pecan
  • Pitten
  • Groentes (geen knollen)
  • Een beperkte hoeveelheid rood fruit

Welke voeding moet je vermijden tijdens het ketogeen dieet?
Suiker en zetmeel zijn koolhydraten. Voedingsmiddelen die suiker en zetmeel bevatten moeten daarom vermeden worden. Dit zijn onder meer:

  • Fruit (met uitzondering van een beperkte hoeveelheid rood fruit)
  • Peulvruchten
  • Aardappelen
  • Rijst
  • Pasta
  • Brood
  • Koek
  • Gebak
  • Snoep
  • Chips
  • Frisdrank
  • Bier
  • Alle fabrieksproducten
Scroll naar boven